No już nie bądź taki tajemniczy pi razy drzwi ;]
Wkurzająca kontrolka check engine
Zwiń
X
-
Wkurzająca kontrolka check engine
Witam. Od dłuższego czasu nęka mnie kontrolka check engine w mojej octavi 2.0 AQY. Błędy jakie są wyświetlane to:
16795 Błąd wtórnego przepływu powietrza (błąd przepływu). Ten błąd pojawia się jako pierwszy po skasowaniu błędów. Natomiast po jakimś czasie pojawiają się dwa dodatkowe błędy:
17536 (bank1) Powietrze adaptacyjne mieszanki (mult) system zbyt ubogi
16556 (bank1) System pomiaru paliwa. System zbyt bogaty.
Na zimnym silniku Podczas przyśpieszania tak do 2000obr się zadławi. A jak jest rozgrzany chodzi bez zarzutów, tak jak zawsze. Problem pojawia się nawet podczas jazdy na samej benzynie. Wymieniłem filtr paliwa, przepływomierz (oryginalny). Czy ktoś ma jakiś pomysł na te błędy?
-
-
Żródła "żółtej kontrolki" w tym silniku (a przypuszszam, że i w każdym) są dwa: sonda Lambda, ta pierwsza, przed katalizatorem, oraz przepływomierz powietrza. Jeżeli zużycie paliwa nie wzrosło, świece nie okopcone, brak czarnego dymu z wydechu, to z reguly jest winny przepływomierz. Gdy wzrosło zużycie, kopci na czarno, okopcone świece, wystarzy przygazować na postoju, a na asfalcie pojawia się czarna plama, to z reguły wina sondy Lambda. Oba te elementy mają określoną żywotność (przeważnie około 100 tys.km), tak, że kupienie, nawet jeżeli się nie trafi, nie będzie zmarnowane.
Zakładam, że układ dolotowy jest szczelny (za przepływomierzem), nigdzie niema "lewego powietrza", bo to też może być przyczyną.
Komentarz
-
Komentarz